Actief in het water bij Nat Utrecht
Wij willen jullie meenemen in een gesprek tussen twee leden van LHBTI+ zwemvereniging Nat Utrecht. Maarten is 32 jaar en woont sinds ongeveer een jaar in Utrecht. Jan is 47 en woont alweer 12 jaar in de Domstad.
Waarom is zwemmen bij een vereniging leuk?
Maarten vertelt dat hij toen hij begon hij alleen een A diploma had. Zijn man had hem overgehaald om toch eens mee te gaan zwemmen. Hij kon net de overkant van het bad bereiken met de schoolslag, maar dan wel “als een baksteen in het water hangend”. Na drie jaar van training, eerst bij Gay Swim Amsterdam en nu bij Nat Utrecht, gaat het een stuk beter. Ook in de andere zwemslagen. Naast de schoolslag zwemmen zij namelijk borstcrawl, rugslag en vlinderslag bij Nat.
Zwemmen is een strijd tegen jezelf, de wil om continu een stukje te verbeteren en een verbinding tussen geest en lichaam. Deze verbinding, die vooral tot uitdrukking komt bij het ademhalen, is voor Jan een reden om een link met Yoga te zien. Pas toen hij rust had voor de ademhaling zag hij verbetering in de technische kant van het zwemmen. En techniek is juist enorm belangrijk bij het zwemmen!
Gezamenlijk stellen ze vast dat er snellere zwemmers zijn bij Nat en dat sommigen daarvan ook ouder zijn dan zij. Dit daagt hen uit om hun techniek nog meer te verbeteren, omdat daar, meer dan in kracht, de oorzaak van snel zwemmen ligt. Beide mannen zien wel een competitie element in het zwemmen vooral tegen mensen in de eigen baan.
Jan zwemt ook wel eens wedstrijden, het doel voor hem is zichzelf te verbeteren t.o.v. zijn vorige wedstrijd, ondanks dat je ouder wordt. Wedstrijden zijn naast uitdagend, ook vooral erg leuk om te doen. Zeker als je samen met jouw club naar een (inter)nationaal gay sportevent gaat. De reguliere KNZB wedstrijden zijn natuurlijk ook erg gezellig.
Het grote voordeel van het zwemmen bij een vereniging is dat er trainers zijn die je aanwijzingen geven hoe jij je techniek kunt verbeteren. Als je zelfstandig gaat zwemmen in een zwembad mis je deze feedback. Daarnaast worden er meerdere keren per jaar workshops georganiseerd om een slag echt onder de knie te krijgen. Tenslotte is er jaarlijks een clinics van een bekende zwemster of zwemmer. Tijdens onze laatste clinic van Jesse Puts kregen we tips over de houding van handen en over de break-out fase na de start. Het was erg leerzaam!
Waarom is LHBTI+ zwemmen nodig, waarom is het er überhaupt?
Wat Nat anders maakt dan een andere zwemvereniging, is dat Nat een inclusieve vereniging is. Je hoeft er niet uit de kast te komen. “Het is gewoon als je getrouwd bent met een man”, zegt Maarten. Naast de lesbiennes, homoseksuele, biseksuelen en transpersonen die bij Nat zwemmen zijn er ook enkele hetero’s. Eigenlijk is het wel heel grappig om de coming out van een hetero mee te maken, dat is eens de wereld op z’n kop. Beide mannen vinden dit leuk om mee te maken en stellen lachend vast dat “zij er natuurlijk ook mogen zijn”.
Deze inclusiviteit is de eerste reden om bij een club als Nat te gaan. De zwemmers zijn een leuke diverse groep mensen waarbij je label er niet toe doet. Of dat labeltje nu gaat over leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, seksuele voorkeur. Dit doet er allemaal niet toe!
Naast de zwemtrainingen en -wedstrijden zelf, ondernemen we ook andere activiteiten. Na de training socializen we nog wat, en drinken we een kopje thee. Naast een “theetje” kent Nat ook andere sociale activiteiten, zoals een avondje gezellig eten, kanovaren over de singel of elkaar treffen om in het buitenwater te gaan zwemmen. We zijn bijvoorbeeld na de eerder genoemde clinic corona-proof wezen barbecuen.
Maarten vertelt daarop dat hij in september een groepje leden van Nat heeft aangemoedigd bij het zwemmen van een rondje Singel nu die heropend is. En dat heeft hem enthousiast gemaakt om ook een wetsuit te kopen en in de Maarsseveense Plassen mee te gaan zwemmen. Ook Jan heeft daar deze zomer meer gezwommen vanwege Corona en vindt dit ook wel erg fijn.
Corona en zwemmen
Beide mannen hebben gemerkt dat het blijven bewegen tijdens de pandemie hen goed doet. In maart en april waren de zwembaden gesloten voor zwemtraining, en in die periode hebben ze het zwemmen erg gemist.
Daarom waren ze erg blij dat er na twee maanden weer beperkt gezwommen kon worden. Daar zaten wel wat extra voorwaarden aan vast. Het aantal zwemmers was beperkt, en je moest je van te voren registreren. Dit vooraf inschrijven zien zij niet perse als iets negatiefs; het geeft zelfs iets meer discipline om wel te gaan als je je ingeschreven hebt.
Zwemmen in corona tijd is toch best anders dan daarvoor. Zwemkleding al aan bij binnenkomst onder je gewone kleding, niet meer douchen voor en na de training, individuele kleedhokjes voor omkleding achteraf, meer afstand en niet alleen in het bad, maar ook tijdens het napraten in de kantine.
Dat napraten gaat vaak gecombineerd met een kopje thee en een gezellige kennismakingen. Want door de corona regels zie je de mensen uit andere banen veel minder. Maarten vertelt dat sommige leden vrienden zijn geworden en anderen goede kennissen; “het is fijn om hen weer te spreken na de training”.
Bij twijfel om lid te worden willen Maarten en Jan de lezers uitnodigen om eens mee te komen zwemmen. Aanmelden daarvoor kan via info@Natutrecht.nl en voor de meer informatie kijk je gerust op natutrecht.nl Veel zwemervaring is geen must, een zwemdiploma A wel.
Tot slot nog even de opsomming van voordelen van zwemmen bij Nat Utrecht; lekker jezelf kunnen zijn, motivatie om te gaan door de gezelligheid, feedback op je zwemtechniek van een trainer en de mogelijkheid om mee te kunnen doen met zwemwedstrijden en andere leuke activiteiten.
De illustratie bij dit artikel is gemaakt door Daphna Kato.