Documentaire “De stad was van ons”

Home/Film/Documentaire “De stad was van ons”
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Queer Film Festival Utrecht presenteert de documentaire “De stad was van ons”

Het QFFU vertoont in samenwerking met boekwinkel Savannah Bay de spraakmakende documentaire ‘De stad was van ons’ over de opkomst van het radicale feminisme in de jaren ’70. Na afloop van de film is er een panelgesprek met Utrechtse feministen van verschillende generaties en achtergronden onder leiding van Marischka van Beek van boekhandel Savannah Bay.
Waarin verschilt de beweging van toen met de lesbische-feministische beweging van nu? Hoe was de situatie in Utrecht met betrokken personen uit de Utrechtse gemeenschap? Welke rol speelde de boekhandel Savannah Bay in deze tijd en welke rol heeft deze boekhandel nu?

Tickets

Film: De stad was van ons (70 minuten, documentaire)
Nederlands (2019). Regisseur: Netty van Hoorn
De lesbische beweging in Nederland was in de jaren 70 een drijvende kracht binnen het Nederlands feminisme. Ze liep voorop in activisme en waren verantwoordelijk voor het openen van vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven en drukkerijen. Sommige initiatieven groeiden uit tot wereldwijd bekendheid, zoals Cinemien en Mama Cash. Festivals werden georganiseerd, films gemaakt, kraakpanden bezet – alles was veranderbaar, de samenleving herdefinieerde zichzelf. Netty van Hoorn heeft deze culturele aardverschuiving gevangen in een prachtige documentaire met interviews, historische beelden en filmmateriaal.

Boek: Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019
Ietwat verscholen in hartje Utrecht zit al sinds jaar en dag boekwinkel Savannah Bay. Ze ontstond uit de eerste vrouwenboekhandel van Nederland en weet zich tot op de dag van vandaag staande te houden in een voortdurend veranderend landschap. Als ‘social space’ creëert Savannah Bay continu ruimte voor mensen en verhalen die onze kijk op de samenleving willen veranderen: haar geschiedenis transformeert Utrecht tot een meer inclusieve en diverse stad.
Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019 werpt een nieuw licht op de ontwikkeling van feminisme en literatuur, met speciale aandacht voor intersectionaliteit. De schrijvers brengen de veelzijdige geschiedenis van een idealistische winkel tot leven. Met historisch tekst- en beeldmateriaal vertelt dit boek het verhaal van Savannah Bay: een unieke plek die altijd meer dan alleen een boekwinkel was.

Coronaproof programma
We presenteren programma’s waarbij we zo goed mogelijk gebruik maken van alle vierkante meters in de verschillende locaties. Activiteiten die doorgaans in kleinere zalen zouden plaatsvinden zijn verplaatst naar onze grote zalen, opgesplitst in meerdere shows of op een andere manier aangepast waardoor afstand houden van de artiest en de medebezoekers mogelijk is. Bij al onze evenementen volgen we volledig de actuele richtlijnen en adviezen van de overheid en het RIVM.

Go to Top